Audi MultiTronic Gearbox Problems

Transmission discussion forums
ANIEL SUKKU

Re: Audi MultiTronic Gearbox Problems

Post by ANIEL SUKKU » Wed May 11, 2011 6:16 pm

im from south africa,got an audi a6 multitronic 2002,regret buying the car, same gearbox problem,thinking of changing it to manual if i find somebody to convert it. such a nightmare!after reading this i have some hope with the ecu HOPEFULLY.

Gordon Tam

Re: Audi MultiTronic Gearbox Problems

Post by Gordon Tam » Tue May 17, 2011 8:11 am

I am from Hong Kong, My car is a 2005 A6 2.4 V6. The "PRNDS" lights all came up together and I brought it to a nearby garage for fix. I was told that the gearbox ECU was fixed for the fault. It has been one year since the fix and the same problem did not appear again, however, the EPC lights come up occasionally and the gear is locked in Park. Need to manually override to shift. The lights then come off but will come up again and there was complete loss of power once. Engine restarted and it is ok again. I call the mechanic and he told me my car probably need a new ECU unit for the gearbox.

Chris

Re: Audi MultiTronic Gearbox Problems

Post by Chris » Wed May 18, 2011 9:47 am

Hi Guys and Gals, I have a A4 Cabriolet 2.5 tdi on a 2003 model year. Car had 100K on the clock and drove fine. Then all of a sudden the PRNDS indiccator flashing on the dash, but normal drive totally except for the light flashing, a quick stop and restart - problem goes away and car drives normally until you let it go cold again, I reackon ECU temperature / dry joint kind of fault. When the car was behaving the gearbox performed fab no issues at all. Now I appear to have lost all the gears except 1st and reverse - Joyious motors these eh. I have read the posts and decided am going to try an ECU - after all Summer is here!! But if its fixed I am going to out it pay off the finance and drive an old banger till my bank balance recovers - good luck to all those on here who have multitronics - when they are good they are great, when they go bad - oh mamma mia!!!

Rob D

Re: Audi MultiTronic Gearbox Problems

Post by Rob D » Thu May 19, 2011 3:31 pm

Has anybody used ecutesting.com? I've been quoted £1,500 by the dealer for a replacement part, £1,000 for the part, the rest labour and bits. ECUtesting's site is quoting £250 for rebuilding the box, and although I'll still need to pay a garage to remove and replace the unit, it should be half the price. Atthe moment, ECUtesting.com looks too good to be true, so I'd like to know if anyone has experience of them?

Mr Mann

Re: Audi MultiTronic Gearbox Problems

Post by Mr Mann » Thu May 19, 2011 4:46 pm

Hi Rob D. I have (in the last month) had my transmission ECU on my A4 Avant TDi repaired by ECUTesting in Nottingham. I found them to be highly professional and efficient. Just like yourself, there is no way I was going to pay Audi Bedford £1485 !!. So I got my local garage to remove the ECU unit, I then sent it in the post to ECUTesting, waited 2 days, got it back on third day, got it refitted and the problem (with flashing PRNDS panel) was fixed ! Comes with 2 yr warranty as well.

things to note: the ECU is located in the gearbox so not all garages may be willing to touch it. If you find a garage, they should not quote you more than 3 hours in total, mine charged me £180 for labour (excl VAT). Also it is wise to get the transmission fluid and gaskets changed at the same time (at a cost of about £95). ECUTesting can also send out a pdf file with instructions for your garage on how to remove /refit the unit.

Hope this helps.

Vic

Re: Audi MultiTronic Gearbox Problems

Post by Vic » Sat May 21, 2011 2:15 pm

Hi, having the same problem with the wifes '04 3.2 tt. Only got 25000 on the clock. I've been quoted £1600 + vat + oil + labour, so I think after reading this site I'll be looking at ECU testing.

SnakePliskin

Re: Audi MultiTronic Gearbox Problems

Post by SnakePliskin » Mon May 23, 2011 2:27 pm

Just had my ECU on my 2004 A6 1.9 TDi auto gearbox reconditioned. Mileage 130 000.

This has fixed the flashing gear box sign intermittent problem:

BUT

I experience a judder/acceleration delay when setting off. Im worried that its gonna get worse.

ricky graham

Re: Audi MultiTronic Gearbox Problems

Post by ricky graham » Tue May 24, 2011 9:42 am

hi,i have a audi a4 avant tdi 130/170 sport with the multitronic box with buttons on the steering wheel.i have had the car now for going on 2 years it as had the fluid changed in the gearbox by audi £190 last year and also in its lifetime it as had 2 ecu,s fitted 1 when the car was less than1 year old and the other in 2007 the car is a 2004 model.the car runs with a dtuk tunning kit which at first thought it would upset the gearbox but everything seems fine!the car as done 151.000 miles and the gearbox runs smooth,do you think i have been lucky regarding the gearbox?many thanks ricky.

Chris P

Re: Audi MultiTronic Gearbox Problems

Post by Chris P » Tue May 24, 2011 10:58 am

Hi Folks, I just removed my gearbox ECU from my 2003 A4 Cab, real easy to do but you need some special tools and the ability to refill the gearbox to the right level. Audi do a rig for this but I made my own as was buggered if I was going to pay a dealer nearly £200 to replace the oil. Anyway ECU testing have confirmed receipt - watch this space guys and gals, watch this space.

Guy

Re: Audi MultiTronic Gearbox Problems

Post by Guy » Tue May 24, 2011 8:05 pm

I have been advised by Inde tech of Bletchley that I need a new gearbox ecu and oil change. Approx £1100 +vat ! Car is an 04 v6 petrol cab. So a significant outlay % wise!

Will never touch Audi again after this!....
Well maybe an R8 ;)

Tony R

Re: Audi MultiTronic Gearbox Problems

Post by Tony R » Tue May 24, 2011 11:28 pm

Chris P, do you have any tips on how to remove the ECU. I also have an A4 2003 Cab and I was going to send it off to ECTtesting to get it repaired. I'm not sure how to get the ECU off though.

Matt Saunders

Re: Audi MultiTronic Gearbox Problems

Post by Matt Saunders » Wed May 25, 2011 10:07 am

Hiya.

Bought my Audi A4 2004 Estate multitronic in mid December.

It test drove fine but within a few hours there was a slight judder from the gearbox.

Pulling away there’s sometimes a slight stutter and every now and then it feels like it’ll stall when coming to a standstill.

Stupidly I didn’t research multitronic gearboxes prior to buying and now wish I had done so. I wasn’t aware of the oil change requirement which, unfortunately on my car, does not appear to have been carried out by the previous owner.

As bad luck would have it, somebody also crashed into me within 24 hours of buying the car, so it’s not been used a great deal and currently under repair.

A local Audi dealer is going to diagnose the problem by connecting the car to their diag machines. Annoyingly I know I’m paying for that machine to diagnose the fact the clutch plates will need replacing.

He said he will take up discussions with Audi once the problem has been diagnosed.

Matt.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest